Informare de presa

Aparegio Gorj își manifestă în permanență preocuparea pentru dezvoltarea durabilă, lucru ce se reflectă în activitatea si planurile operatorului pe termen lung. Și pentru a se apropia de țelul propus, societatea a reușit un prim pas în contruirea unui sistem regional(județean) de alimentare cu apă în județul Gorj, sistem gândit să rezolve problemele legate de calitatea și cantitatea apei în județ.
 
 
În cadrul ședinței Comisiei Tehnico Economice a operatorului de apă și canal, desfășurată în luna martie , au fost aprobate  listele de investiții ce fac parte din Planul de investitii al operatorului de apă/apă uzată pentru următorii 30 de ani cu o valoare estimată de aproximativ 481.318.090 euro (valoare fara TVA). Investițiile au fost etapizate astfel:
 
Etapa 1 (2025 – 2030): au fost incluse investițiile prin care se asigură conformarea cu cerintele Directivei (UE) 2020/2184 privind calitatea apei destinate consumului uman si ale Directivei (UE) 91/271/CEE privind tratarea apelor urbane reziduale (aglomerari>2000 l.e.) pentru localitatile UAT-urilor membre ale ADIA.
Structural, pe surse de finantare, costurile totale sunt urmatoarele:
– Finantare PDD: 292.096.902 euro (costuri de investiție) – include sistemul regional (județean) de apă precum și investițiile necesare conformării în aria de operare;
– Finantare din alte fonduri: 62.040.851 euro (costuri de investiție).
 
          Etapa 2 ( 2031 – 2037): au fost incluse investițiile necesare conformării aglomerărilor < 2.000 le dar > 1.000 le, în valoare de 37.683.238 euro (costuri de investiție).
 
Etapele urmatoare (2038 – 2055): au fost incluse investițiile necesare conformării cu directiva de apa uzată pentru aglomerări < 1.000 le, estimate la  89.497.099 euro (costuri de investiție).
 
          Investițiile prioritare propuse pentru finanțare in cadrul Etapei 1 având ca sursa de finanțare Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027 au ca obiectiv asigurarea conformării cu cerințele Directivei (UE) 2020/2184 privind calitatea apei destinate consumului uman și ale Directivei (UE) 91/271 privind tratarea apelor urbane reziduale a tuturor sistemelor de apă si apă uzată aflate în aria de operare a APAREGIO GORJ, având o valoare totală de 292.096.902 euro.
 
Principala investitie prevăzută a se desfășura în cadrul Etapei 1, având o valoare de 204.004.897 euro, o reprezintă realizarea sistemului centralizat la nivel județean prin care se rezolvă problema apei în întreg județul Gorj, utilizându-se rezervele însemnate de apă de suprafață existente in județ. Astfel, se propune alimentarea cu apă de suprafață din acumulările hidroenergetice Valea Mare si Vâja – Clocotiș prin construirea a două captări, fiecare captare având câte o stație de tratare conectată prin conducte de aducțiune, precum si conductele de transport apă tratată către comunitatile beneficiare.

Sursele de apă din Gorj, intră in reabilitare.

Aparegio Gorj S.A. continuă seria investițiilor în sistemul alimentare cu apă cu reabilitarea surselor de apă de suprafață.
           În data de 18.03.2025, operatorul a semnat contractul de lucrări CL23- „Proiectare și execuție lucrări surse de apă și aducțiuni Târgu Jiu (Runcu, Vâja-Clocotiș, Sohodol, Șușița) cu o valoare de 53.489.075,32 lei exclusiv T.V.A. Astfel, antreprenorul  Elsaco Electronic SRL, câștigătorul licitației,  va realiza o serie de investiții menite să  îmbunătățească  procesul de captare, tratare și distribuție al apei. 
     Lucrările prevăzute în contract pentru a fi realizate sunt :   
-Reabilitare sursa Șușița Verde
-Reabilitare sursa Runcu
-Reabilitare aducțiune sursa Șușița Verde-GA Dealul Târgului
-Reabilitare aducțiune sursa Vâja- Clocotiș-camera încarcare Runcu
-Reabilitare aducțiune sursa Sohodol-camera încărcare Runcu
 
    Durata de execuție  a lucrărilor este de 885 de zile de la data ordinului de începere. 
 
   CL 23 se alătură celor 21 de contracte de lucrări atribuite, finalizate sau în derulare  ce fac parte din“Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj”, etapa II. Aparegio Gorj și-a propus investitii în unitățile teritoriale-administrative: Târgu-Jiu, Motru, Rovinari, Bumbești-Jiu,Târgu-Cărbunești,Țicleni, Novaci, Tismana, Turceni, Peștișani,Turcinești,investiții ce se vor realiza prin intermediul a 26 contracte de lucrări, 2 contracte de furnizare și 4 contracte de servicii cuprinse în proiect.
 
 

Aparegio și UCB, parteneriat de succes

  Aparegio Gorj pune accent pe educație si informație! Operatorul regional alături de Universitatea „Constantin Brâncuși”au parafat un parteneriat educațional menit să vină în sprijinul studenților ce frecventează cursurile instituției de învătământ, secția Inginerie/Managementul Energiei.  Astfel, în cadrul acestei colaborări sub tema „Politici statale privind procesarea avansata a apei uzate pentru aglomerarile urbane din zone desertificate / defavorizate climatic”, periodic se desfășoară în pavilionul administrativ SEAU(Stația  de Epurare a Apei Uzate Târgu-Jiu) cursuri cu diferite teme :
 
• Diagrama de flux a unei statiei de epurare Tg.Jiu (liniile apa/namol)
• Planul de situatie al statiei de epurare Tg.Jiu
• Directiva UE-oct.2024 pt. epurarea apelor uzate urbane(prezentare teoretica trepte proces)
• Provocarile privind epurarea apei tarile cu desertificare majora (Emiratele Arabe)
• Aspecte privind produsul NEWATER in tari defavorizate geo-climatic (Singapore)
• Explicarea procesului de Osmoza Inversa – solutie tehnica pentru Singapore
 
Parteneriatul a fost demarat în anul 2024 pentru sprijinirea teoretică / practică a unui Grant al Universitații „Constantin Brâncusi”, Grant care în momentul de față este în stadiul incipient și are ca scop dezvoltarea unor tehnologii de post-procesare a nămolului deshidratat din stațiile de epurare, în vederea utilizării lui în domeniul energetic.
 
      Un aspect important și deloc de neglijat este faptul că studentii clasati primii( în urma testelor) vor primi o bursa contractuală care să condiționeze angajarea la APAREGIO GORJ S.A. și trimiterea ulterioară a acestor noi angajati la cursuri de specializare, pentru formarea lor ca inginer tehnolog.
 
   Această colaborare a fost posibilă  cu sprijinul directorului general al Aparegio Gorj, Traian Pătrășcoiu și implicarea inginerului Cezar Olănescu (Aparegio Gorj) și a prof. univ. dr. ing. Cristinel Racoceanu ( Facultatea Inginerie – Managementul Energiei ).

Aparegio Gorj, încă un contract de lucrări semnat.

Aparegio Gorj S.A.  continuă seria investițiilor în sistemul alimentare cu  apă și canalizare. 
  De data aceasta, orașele Rovinari și Turceni vor beneficia de investiții. În data de 27.02.2025, operatorul a semnat contractul de lucrări CL22- „Proiectare și execuție lucrări la surse, STAP, aducțiuni și SEAU-Rovinari și Turceni”, cu o valoare de 25.831.062,65  lei  fără T.V.A. Astfel, antreprenorul Nedeias Group Srl va realiza o serie de investiții menite să vină în sprijinul localnicilor din orașele menționate mai sus. Durata  contractului de execuție este 885 de zile de la data ordinului de începere și în cadrul căruia se vor concretiza următoarele investiții:
 -Sector 1-Sistem de alimentare cu apă Rovinari
 -Sector 2-Sistem de alimentare Vârț
 -Sector 3- Sistem de alimentare cu apă Turceni
 -Sector 4-Sistem de canalizare Rovinari
 -Sector 5- Sistem de canalizare Cluster Turceni
 
 
      CL 22 se alătură celor 20 contracte de lucrări atribuite, finalizate sau în derulare  ce fac parte din“Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj”, etapa II. Aparegio Gorj și-a propus investitii în unitățile teritoriale-administrative: Târgu-Jiu, Motru, Rovinari, Bumbești-Jiu,Târgu-Cărbunești,Țicleni, Novaci, Tismana, Turceni, Peștișani,Turcinești,investiții ce se vor realiza prin intermediul a 26 contracte de lucrări, 2 contracte de furnizare și 4 contracte de servicii cuprinse în proiect.

Informare de presa

 Aparegio Gorj contribuie la dezvoltarea sectorului apei și canalizării. Implicarea, contribuția și profesionalismul operatorului în domeniul apei au fost recunoscute la cele mai inalte standarde. Într-un cadru festiv, Asociația Română a Apei (ARA), a organizat la București “Gala Excelenței în Industria Apei”, ediția I. Printre câștigători s-a numărat și Aparegio Gorj S.A. care a primit „Premiul de excelență pentru contribuția avută în susținerea dezvoltării accelerate a sectorului de alimentare cu apă și de canalizare”, remarcându-se prin aportul semnificativ adus în domeniul apei.
          
         La acest eveniment de amploare au participat operatori regionali, parteneri ai sectorului de alimentare cu apă și canalizare, reprezentanți ai companiilor furnizoare de echipamente și servicii dar și reprezentanți  din partea Ambasadei Canadei în România și a Ambasadei Israelului în România. O prezență importantă (prin video-call) care sprijină permanent acest sector și care a primit mulțumiri și recunoștință prin inmânarea unei diplome de excelență, a fost vicepreședintele executiv a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu. 
 
       
     “Prima ediție a Galei Excelenței în Industria Apei și-a propus să devină o tradiție anuală, un forum de dialog și o platformă pentru împărtășirea ideilor și bunelor practici”
 

Informare de presa

Aparegio Gorj vine cu o informare  către toți utilizatorii operatorului:
     
  Având în vedere temperaturile scăzute înregistrate și preconizate pentru următoarea perioadă, operatorul Aparegio Gorj, anunță  că din cauza temperaturilor scăzute, debitele  surselor de suprafață ce alimentează  Stația de Tratare Dealul Târgului au fost reduse din cauza inghețului, situație ce poate afecta presiunea apei potabile la nivelele superioare ale blocurilor din municipiul Târgu-Jiu.

Informare de presa

Informare de presa
 
 
     Aparegio Gorj vine cu o informare și totodată face un apel către toți utilizatorii operatorului:
     
  Având în vedere temperaturile scăzute înregistrate și preconizate pentru următoarea perioadă, pentru a evita problemele legate de riscul de îngheţ şi cheltuielile cu reparaţiile sau înlocuirea apometrelor, APAREGIO GORJ SA adresează utilizatorilor câteva recomandări privind protecţia contoarelor şi branşamentelor de alimentare cu apă în sezonul rece:
 
-Vă recomandăm verificarea periodică a stării căminului de contor şi a contorului pentru a preîntâmpina eventuale pagube materiale. Dacă apometrul este montat într-un cămin, asiguraţi-vă că acesta este închis etanş cu un capac.
-Vă recomandăm să nu utilizaţi pentru izolare materiale care absorb umezeala (paie, textile, hârtie, etc) şi să vă asiguraţi că rama şi capacul de protecţie sunt bine fixate, iar capacul este închis. De asemenea, verificaţi robineţii din căminele de apometru care închid traseul spre reţeaua interioară, pentru a se observa dacă pot fi manevraţi cu uşurinţă.
-Pentru apometrele amplasate în subsoluri, recomandăm reducerea suprafeţelor gurilor de ventilaţie pentru a menţine temperatura peste limita de îngheţ a contoarelor.  Îngheţarea contorului determină blocarea şi deteriorarea sa, iar acest lucru poate duce la inundarea căminului sau lipsa apei.
 
 
    Operatorul Aparegio Gorj anunță de asemenea că din cauza temperaturilor scăzute, debitele  surselor de suprafață ce alimentează  Stația de Tratare Dealul Târgului au fost reduse din cauza inghețului, situație ce poate afecta presiunea apei potabile la nivelele superioare ale blocurilor din municipiului Târgu-Jiu.

Informare de presa

Având în vedere diminuarea debitelor surselor de apa care asigura alimentarea zonei montane Ranca, din cauza secetei prelungite urmata de inghet si a consumului mare de apa potabila din ultima perioada , Aparegio Gorj S.A. – CED Novaci, anunţă că există anumite zone din statiunea Ranca, în care presiunea în reţeaua de distribuţie a apei potabile este scăzută .
Pentru a evita eventualele efecte negative cauzate de presiunea scăzută, inclusiv de lipsa apei, recomandăm utilizatorilor afectați să-și creeze rezerve de apă potabilă, rezerve strict pentru scopuri menajere.
Recomandăm tuturor cetățenilor să utilizeze responsabil apa potabilă, acordând prioritate băutului, nevoilor igienico-sanitare și casnice.
Vă mulțumim pentru înțelegere!

Informare de presa

 Aparegio Gorj SA anunță utilizatorii că potrivit Deciziei Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare – ANRSC nr.274/14.11.2024, prețul apei potabile produse, transportate și distribuite în întreaga arie de operare va fi, începând cu  1 ianuarie 2025, de 7,05 lei/mc, cu TVA, iar tariful pentru canalizare – epurare va fi de 8,58 lei/mc, cu TVA. Astfel, tariful cumulat pentru serviciile oferite de Aparegio Gorj va fi de 15,63 lei/mc, cu TVA.
 
          Modificările au fost stabilite în conformitate cu:
– Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006
– Legea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006
– prevederile contractului de finanțare POIM, încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj”
– prevederile Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare
-Hotărârea ADIA 28/22.12.2020 –Asociației de Dezvoltare Intercomunitare de Utilități Publice pentru Serviciul de Alimentare cu Apă și de Canalizare
-Hotărâri ale Consiliilor Locale privind aprobarea planului anual de evoluție a tarifelor, conform  Analizei Cost-Beneficiu, pentru PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ ÎN JUDEȚUL GORJ:
         Factori care au influențat modificarea tarifelor
Strategia de tarifare a fost verificată și de ANRSC (formula de ajustare) și este o condiție obligatorie precedentă încheierii contractului de finanțare
Prețurile reflectă, pe de-o parte acoperirea cheltuielilor de exploatare, influențate de inflație și, pe de altă parte, obligativitatea includerii în tarif a părții de cofinanțare aparținând operatorului.

Comunicat de presa

Proiectul SPRIJIN PENTRU PREGATIREA APLICATIEI DE FINANTARE SI A DOCUMENTATIILOR

DE ATRIBUIRE PENTRU PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APA

SI APA UZATA DIN JUDETUL GORJ, IN PERIOADA 2014-2020, care are ca obiectiv general

elaborarea documentațiilor necesare in vederea obținerii finanțării proiectului de investiții

„Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorja

fost etapizat.

Astfel, pentru a doua etapa a fost semnat un nou contract de finanțare, nr. 53 din 30.07.2024,

care va fi implementat cu finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare

Regională prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, are o valoare totală de

1.276.394,07 lei, din care valoare eligibila este de 1.072.600,06 lei iar cofinanțarea UAT de

10.726 lei, echivalentă cu 1% din valoarea totală eligibilă aprobată, până la finele anului

  1.  

Prin proiectul „Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de

atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din

judetul Gorj, in perioada 2014-2020 – etapa II” cod SMIS 2021 – 323522, se urmărește

realizarea/actualizarea documentațiilor necesare pentru implementarea „Proiectului

Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj – etapa II” pentru

care a fost obținută Decizia de finanțare a Comisiei Europene C(2024) 3518 final din

22.5.2024.

In urma derulării licitației, serviciile specializate pentru implementarea acestui contract au

fost atribuite Asocierii Louis Berger SAS-SC Louis Berger SRL- SC Escalia Craus SA.

Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Gorj, in perioada 2014-2020 – etapa II”